دبیر انجمن کارخانجات تولیدکنندگان قند و شکر با بیان اینکه قیمت شکر تا پایان سال افزایشی ندارد، گفت: با توجه به افزایش شدید قیمت جهانی، تولید داخل بر واردات مزیت یافته است.
بهمن دانایی در واکنش به مباحث مطرح شده مبنیبر افزایش قیمت شکر در بازار گفت: هیچکدام از این مباحث صحت ندارد. وی تصریح کرد: شکری که درحالحاضر در بازار عرضه میشود، تولید داخل است و قیمت جهانی شکر هر چقدر هم که رشد کند، تأثیری بر نرخ این کالا ندارد؛ ضمن اینکه با توجه به شرایط مطلوب تولید و عرضه حداقل تا پایان سالجاری قیمت شکر هیچگونه افزایشی نخواهد داشت.
دبیر انجمن کارخانجات تولیدکنندگان قند و شکر ادامه داد: اگر شکری که هماکنون در بازار عرضه میشود، تولید داخل نبود، قیمت آن درب کارخانه به هر کیلوگرم ۱۶هزار تومان میرسید. دانایی با بیان اینکه قیمت جهانی هر کیلوگرم شکر هماکنون ۵۳۰دلار است، افزود: سال گذشته قیمت جهانی شکر حدود ۳۳۰دلار بوده که امسال حدود ۲۰۰دلار رشد کرده است.
به گفته وی، هماکنون قیمت شکر تولید داخل درب کارخانه ۱۲هزار و ۵۰۰ تا ۶۰۰تومان در هر کیلوگرم است؛ ضمن اینکه شرکت بازرگانی دولتی شکر را کیلویی ۱۱هزار و ۵۰۰تومان تحویل خانوار و صنوف میدهد. دانایی ادامه داد: در دو تا سه ماه گذشته هم که تولید داخل به بازار عرضه نشده بود، شرکت بازرگانی دولتی نیاز بازار را تأمین کرد.
دانایی با اشاره به اینکه شرکت بازرگانی دولتی همواره باید ۵۰۰هزار تن شکر بهعنوان ذخایر استراتژیک داشته باشد، گفت: زمانیکه بازار دچار نوسان میشود، این شرکت اقدام به توزیع شکر برای تنظیم بازار میکند.
مصاحبهها درباره افزایش قیمت شکر هدفدار است
وی با بیان اینکه مصاحبههایی که درباره افزایش قیمت در بازار انجام میشود، هدفدار است، افزود: احتمال میدهیم برخی اشخاص از شرکت بازرگانی دولتی شکر خریداری و آن را انبار کردهاند تا در فرصت مناسب به قیمت گرانتر بفروشند و همین مسأله باعث چنین جوسازیهایی شده است.
دانایی با اشاره به اینکه واحدهایی که از شرکت بازرگانی دولتی سهمیه شکر دریافت میکنند، باید پروانه داشته باشند، گفت: این واحدها به بهانه بستهبندی و تولید، قند و شکر میگیرند؛ اما متأسفانه بعد از صدور حواله توسط شرکت بازرگانی دولتی نظارتی بر این مسأله وجود ندارد و مشخص نمیشود که این شکرها کجا میرود و به چه صورت عرضه میشود؛ درحالیکه وزارت صمت و سازمان حمایت باید به دقت روی این مسأله نظارت داشته باشند.
این فعال بخش خصوصی تصریح کرد: ۱۵روز دیگر اوج تولید شکر در کشور است و پیشبینی میشود امسال حدود یکمیلیون و ۴۰۰هزار تن شکر از محل چغندر بهاره و نیشکر تولید شود؛ ضمن اینکه پیش از این نیز ۱۶۰هزار تن شکر از محل چغندر پاییزه تولید شده است.
مصرف داخلی شکر بهشدت کاهش یافته است
دانایی ادامه داد: با توجه به اینکه مصرف شکر در کشور بهشدت کاهش یافته است، پیشبینی بازار بسیار آرامی را برای این محصول تا آخر سال داریم. وی ضمن رد ادعاهایی مبنیبر اینکه مصرف سالانه شکر در کشور دومیلیون و ۸۰۰هزار تن است، تأکید کرد: در طول تاریخ هیچگاه مصرف شکر در کشور ما به این اندازه نبوده است. در دوران قبل از کرونا مصرف این کالا در کشور سالانه دومیلیون و ۲۰۰هزار تن بوده و درحالحاضر پیشبینی میشود که به یکمیلیون و ۷۰۰ تا یکمیلیون و ۸۰۰هزار تن کاهش یافته است.
دانایی متذکر شد: در ماههای تیر، مرداد و شهریور باید ماهانه بین ۲۰۰ تا ۲۲۰هزار تن شکر به بازار عرضه میشد؛ اما میزان عرضه به ۱۵۰هزار تن در ماه نیز نرسید و دلیل این مسأله کاهش شدید تقاضا بوده است. این فعال بخش خصوصی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه قیمت شکر بستهبندی یک کیلوگرمی باید بین ۱۵ تا ۱۶هزار تومان برای مصرفکننده نهایی باشد، تأکید کرد: بستهبندیکننده ملزم است که قیمت شکر را روی بستهبندی درج کند و اگر روی بستهبندی قیمت درج نشده باشد، دستگاههای نظارتی با خردهفروشان و کسانی که این بستهبندی را انجام دادهاند، برخورد میکند و آنها باید پاسخگو باشند که چرا قیمت درج نشده یا چرا محصولی عرضه میکنند که بر روی آن قیمت وجود ندارد.
دولت سیزدهم به خودکفایی کمک کند
وی در ادامه اظهار داشت: خوشبختانه وضعیت تولید شکر در کشور بسیار مطلوب است و ما در یک قدمی خودکفایی قرار داریم. از وزیر جهاد کشاورزی آینده درخواست داریم که نگاه ویژهای به این بخش داشته باشد که بتوانیم به خودکفایی کامل برسیم.
دانایی تصریح کرد: با توجه به افزایش سرسامآور قیمتهای جهانی و واقعی شدن نرخ ارز، تولید شکر در داخل نسبت به واردات آن مزیت پیدا کرده و خودکفایی در این حوزه یک گام بسیار بلند در تأمین امنیت غذایی کشور به حساب میآید.