روزنامه گاردین روز یکشنبه در گزارشی به نقل از تحلیلگران و فعالان بازار سوخت هشدار داد که مصرفکنندگان آمریکایی به دلیل تصمیم دونالد ترامپ برای اعمال تعرفه روی نفت وارداتی از کانادا و مکزیک، با افزایش قیمت بنزین مواجه خواهند شد.
در این گزارش آمده است: این افزایش احتمالی قیمت سوخت نشاندهنده ماهیت شمشیر دولبه سیاستهای تجاری ترامپ است که از یک سو برای تقویت کسبوکارهای داخلی و تحت فشار قرار دادن همسایگان آمریکا برای کاهش مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر طراحی شدهاند، اما از سوی دیگر با وعدههای او برای مقابله با تورم در تضاد هستند.
آمریکا روزانه حدود 4 میلیون بشکه نفت از کانادا وارد میکند که 70 درصد آن توسط پالایشگاههای واقع در غرب میانه آمریکا پالایش میشود.
همچنین این کشور روزانه بیش از 450 هزار بشکه نفت از مکزیک وارد میکند که عمدتاً برای پالایشگاههای مستقر در سواحل خلیج مکزیک استفاده میشوند.
تعرفههای اعمالشده روی این واردات به معنای افزایش هزینه تولید حاملهای سوخت نهایی مانند بنزین است که بخش عمدهای از آن احتمالاً به مصرفکنندگان آمریکایی منتقل خواهد شد.
پاتریک دِهان، تحلیلگر شرکت گسبادی GasBuddy، در پستی در شبکههای اجتماعی گفت: اگر نفت و محصولات پالایششده از تعرفهها معاف نشوند، انتظار میرود قیمت سوخت به طور محسوسی افزایش یابد.
وی در مصاحبهای تلفنی با رویترز گفت که هر چه تعرفهها به مدت طولانیتری ادامه یابند، تأثیر منفی آن بر مصرفکنندگان بیشتر خواهد شد.
انجمن تولیدکنندگان سوخت و پتروشیمی آمریکا (AFPM) که نماینده شرکتهای پالایش نفت این کشور است، روز شنبه اعلام کرد که امیدوار است تعرفهها قبل از اینکه مصرفکنندگان تأثیر آن را احساس کنند، لغو شوند.
مقامات کاخ سفید روز شنبه اعلام کردند که ترامپ دستور اعمال تعرفههای 25 درصدی برای واردات از کانادا و مکزیک و تعرفه 10 درصدی برای کالاهای چینی را از روز سهشنبه صادر کرده است تا به اعلام وضعیت اضطراری ملی در مورد فنتانیل و «مهاجران غیرقانونی» در آمریکا پاسخ دهد.
این مقامات به خبرنگاران گفتند که حاملهای انرژی وارداتی از کانادا تنها مشمول تعرفه 10 درصدی خواهند شد، اما واردات انرژی از مکزیک مشمول تعرفه کامل 25 درصدی میشود.
مقامات گفتند که ترامپ در ابتدا قصد داشت تعرفه 25 درصدی را روی تمام کالاهای کانادا و مکزیک اعمال کند، اما تعرفه نفت کانادا را کاهش داد تا تأثیر آن بر قیمتهای انرژی کمتر شود.
بر اساس این گزارش، تعرفهها میتوانند تجارت نفت بین آمریکا و همسایگانش را دچار اختلال کنند. به عنوان مثال، بسیاری از پالایشگاههای آمریکایی برای پالایش نفت سنگین و متوسطی که کانادا تولید میکند، طراحی شدهاند و تولید نفت کانادا از تقاضای فعلی آن فراتر رفته است.
جان لافورج از موسسه سرمایهگذاری ولز فارگو به رویترز گفت: در اینجا کسی آسیب خواهد دید. نفت آلبرتا گزینههای زیادی برای مقصد خود ندارد و پالایشگاههای غرب میانه (آمریکا) نیز گزینههای زیادی برای تأمین مواد اولیه خود ندارند.
پالایشگاههای سواحل خلیج مکزیک، برخلاف پالایشگاههای غرب میانه، به محمولههای دریایی دسترسی دارند و احتمالاً جایگزینهایی برای نفت خام مکزیک پیدا خواهند کرد.
شرکتهای فعال در بازار عمدهفروشی سوخت گفتند که چارهای جز انتقال هزینههای اضافی به مصرفکنندگان ندارند، به ویژه اینکه افزایش حاشیه سود سوخت پس از دوران کرونا در میان عرضه بیش از حد و کاهش رشد تقاضا از بین رفته است.